Olie- en benzineafscheiders
Een olie- en benzineafscheider (of koolwaterstofafscheider) is een toestel dat dient om de koolwaterstoffen uit het afvalwater te halen. Koolwaterstoffen zijn derivaten van ruwe olie.
Afvalwater van parkings, tankstations, car washes en garages moet op een efficiënte en milieuvriendelijke manier afgevoerd worden. De koolwaterstoffen (KWS) mogen namelijk niet in de riolering komen.
De betonnen olie- en benzineafscheiders zijn aan de binnenzijde voorzien van een hoogwaardige meerlagige epoxycoating, die voorkomt dat de koolwaterstoffen in het beton dringen. Uitwendig zijn de putten voorzien van een bitumencoating.
Werking
Het koolwaterstofhoudende water komt in de tank terecht via een T-stuk om turbulentie te voorkomen. Aangezien de koolwaterstoffen een lagere dichtheid dan het water hebben, gaan ze zich afscheiden van het water. Ze verzamelen zich dan aan het oppervlak.
Aan de uitgang van de installatie bevindt er zich een systeem met automatische afsluiter. De automatische afsluiter bevat een vlotter met onderaan een afdichting die in een verticale buis kan bewegen. De vlotter drijft op het water en het water moet via een soort hevel naar de uitgang.
Hoe meer koolwaterstoffen er zich in de tank bevinden, des te meer het wateroppervlak daalt, samen met de vlotter. Op het moment dat de vlotter helemaal beneden komt in de buis, sluit hij de uitgang af en kan er geen vloeistof meer geloosd worden. Op dat moment moet de installatie gereinigd worden.
Met of zonder geïntegreerde slibvanger
Voor de koolwaterstofafscheider bestaan er twee versies:
- Met slibvanger: hier is een ruimte voorzien in de put voor het bezinken van het slib. Deze installatie kan eenvoudiger en sneller geplaatst worden dan een installatie met een afzonderlijke slibvanger
- Zonder slibvanger: in dit geval dient een er een afzonderlijke slibvangput geplaatst te worden.
Met of zonder coalescentiefilter
Als er in de riolering geloosd wordt (enkel voor Vlaanderen) is het standaardtype voldoende. Onze afscheiders zijn standaard milieuklasse II (tot 100 mg koolwaterstoffen per liter aan de uitlaat van de afscheider).
Als de lozing echter in oppervlaktewater of in kunstmatige afvoerwegen van hemelwater gebeurt, is een coalescentiefilter verplicht. Bij het plaatsen van een coalescentiefilter zijn de afscheiders milieuklasse I (tot 5 mg koolwaterstoffen per liter aan de uitlaat van de afscheider).
Download hier: werking coalescentiefilter